Unikatni projekti

Včasih se pri nas oglasi stranka z zelo posebnimi željami. In tako nastanejo zelo unikatni projekti, kjer pride do izraza kamnoseško znanje. Naj si bo še tako zahteven projekt, v Kamnoseštvu Erjavec nam to predstavlja pravi izziv. Nekaj zaključenih projektov vam predstavljamo v spodnji galeriji.


Nagrobni spomenik Golf 5

... tukaj bomo napisali nekaj malega o tem, zakaj se je šlo izdelati Golf 5 repliko in kako se je uporabilo znanje 3D modeliranja

Nagrobni spomenik BMW

... tukaj bomo napisali nekaj malega o tem, zakaj se je šlo izdelati BMW repliko in kako se je uporabilo znanje 3D modeliranja

Obeležje legende o Hudičevem skoku v Bilpi

V sodelovanju s turističnim društvom Kostel smo v Kamnoseštvu Erjavec obeležili mit o Hudičevem skoku v kraju Bilpa ob reki Kolpi.

Legenda "Hudičev skok"

V bližini naselja Bilpa se v romantično divji dolini v bližini reke Kolpe dviga kvišku velikanska pečina, ki se imenuje 'Hudičev skok'. Dviga se visoko pod nebo in se grozeče dviga proti našim sosedom - Hrvatom. Ob vznožju pečine priteka iz osrčja zemlje ven potok, ki ga prebivalci imenujejo po nemško Divji potok (Wild Bach), kar izgovarjajo Bilp. Ljudje so prepričani, da tu zopet pride na dan Rinža, ki pri Mozlju usahne in ki si utira pot skozi drobovje zemlje, da bi se lahko kasneje spet združila v eno s Kolpo. V skali na sredini zija ogromna, črna votlina, kjer je bil nekoč davno, predno se je Kolpa tako globoko zajedla, iztok potoka.

V tej votlini naj bi si, tako trdijo ljudje, sam hudič uredil prebivališče. Da bi mu ne prišli na sled, je svoje posle opravljal na drugi strani Kolpe, na Hrvaškem. Povsod, kamor je stopila njegova noga, je širil grozo, strah in žalost. Ljudje so bili brez moči proti njegovim zlim dejanjem vse dotlej, dokler ni neki hrvaški pop slučajno odkril njegovo skrivališče. Odločil se je, da bo hudiča s posebno močnim zagovorom pregnal iz votline. Hudič se je dolgo branil pred svetimi zagovornikovimi besedami, kričal je in rjovel, vendar mu ni bilo pomoči. Nazadnje se je moral vdati. Odhrumel je iz votline kakor vihar, skočil s skale in tuleč ter razširjajoč smrad zbežal v daljavo. Od takrat dalje je bila hrvaška dežela rešena strašne nadloge, na skali pod Hudičevim skokom pa se še danes vidi odtis hudičeve noge in njegovega konjskega kopita.

Druga legenda pripoveduje, da je v tej votlini domoval strašen hrvaški razbojnik. Na vse mogoče načine so ga lovili, mu nastavljali zasede, pa se jim je vedno izmuznil, saj nihče ni mogel odkriti vhoda v votlino. Nekoč pa se je posrečilo nekemu moškemu ugotoviti, v katerem delu votline razbojnik južina. Pa so na hitro sklicali vojaštvo in na gosto zastražili celotno območje okoli votline. Ob času kosila so ustrelili v označeni del votline z velikim kanonom. To je prisililo razbojnika, da je zapustiti votlino in se vdal. Vendar pa ni bil on edini prebivalec votline. Takoj za razbojnikom je skočil iz votline še sam hudič, katerega odtis noge in konjskega kopita je še danes razločno viden na goli skali.

Vir: www.gottschee.de


Kapitelj v župnišču v Dolenji vasi

Zahteven projekt izdelave kapitelja v župnišču v Dolenji vasi.

Spominsko obeležje Moris v obliki piramide

KAMNOSEŠTVO ERJAVEC d.o.o.
Mahovnik 76
1330 Kočevje, Slovenija

Davčna št.: SI89990315
Matična št.: 6466311000

Kontaktirajte nas:
031 889 757 (Matej)
041 338 163 (Aleš)
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© Kamnoseštvo Erjavec d.o.o. Vse pravice pridržane.